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INTERPRETATION IC 90.1-2001-1 OF 
ANSI/ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-2001 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Revision Approved: April 22, 2002 
 

Originally issued as interpretation of Standard 90.1-1999 on February 7, 2000 (IC 90.1-1999-5), but 
revised based on the publication of 90.1-2001. Revisions made to all Background, Question and 
Answer statements to reflect Standard 90.1-2001 language. 
 
Request from: Douglas Mahone, Partner, Heschong Mahone Group, 11626 Fair Oaks Blvd.  #302, 
Fair Oaks, CA  95628  
 
Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2001, Section 4.1.2.1, Additions to Existing Buildings, and 
Section 4.1.2.2, Alterations to Existing Buildings. 
 
Question 1a: Does Exception (b) to Section 4.1.2.1, Additions to Existing Buildings, require that 
trade-offs between measures be compared on the basis of energy consumption rather than energy cost? 
 
Answer: Yes. Exception (b) to Section 4.1.2.1requires that the basis of comparison be energy 
consumption. 
 
Question 1b: Does Exception (b) to Section 4.1.2.2, Alterations to Existing Buildings, require that 
trade-offs between measures be compared on the basis of annual energy usage rather than energy cost? 
 
Answer: Yes.  Exception (b) to Section 4.1.2.2 requires that the basis of comparison be annual energy 
usage. 
 
Question 2a: Does Exception (b) to Section 4.1.2.1, Additions to Existing Buildings, require the use of 
the ECB method for making trade-off calculations? 
 
Answer: Yes.  Compare the energy consumption using the energy analysis methodology of the ECB 
Chapter (Chapter 11). 
 
Question 2b(1): Does Exception (b) to Section 4.1.2.2, Alterations to Existing Buildings, require the 
use of the ECB method for making trade-off calculations? 
 
Answer:  No. 
 
Question 2b(2): Are there any restrictions intended as to the method of calculation, or may the user 
apply any method acceptable to the authority having jurisdiction? 
 



        ©2002 ASHRAE. All Rights reserved. 

Answer:  Yes.  The comparison must be done using a substantially identical design; annual energy 
usage must be calculated; it must be verified by the design professional; and, the user may apply any 
method acceptable to the authority having jurisdiction. 
 


